Tutaj jesteś

Jak właściwie i bezpiecznie używać folii aluminiowej?

24 lutego 2023 Zakupy folia aluminiowa


Folia aluminiowa sprawdza się doskonale do pieczenia dań i zachowania świeżości gotowych produktów spożywczych. Niektórzy używają jej też w mniej typowy sposób – na przykład podczas czyszczenia srebra. Niestety niewłaściwe korzystanie z folii może okazać się szkodliwe. Jeśli więc często sięgasz po ten kuchenny produkt i chcesz używać go bezpiecznie, zapoznaj się z naszym artykułem!

Folia aluminiowa – dwie strony i funkcje

Zastanawiało Cię kiedyś, dlaczego folia aluminiowa ma stronę matową i błyszczącą? Jak się okazuje, jest tak nie bez powodu. Pełnią one bowiem odrębne funkcje. Matowa część przepuszcza i pochłania ciepło, a błyszcząca je odbija i zatrzymuje. W związku z tym, chcąc upiec danie, musisz owinąć je w taki sposób, by strona matowa folii znalazła się na zewnątrz, a lśniąca wewnątrz. Dzięki temu potrawa stanie się szybciej gotowa – ciepło dotrze do niej znacznie szybciej. Do pieczenia doskonale sprawdzi się folia aluminiowa dostępna w ofercie firmy Stella pod adresem: https://www.stella.com.pl/oferta/folie-kuchenne.

W jaki sposób nie korzystać z folii?

Kuchenka mikrofalowa

Folii aluminiowej nie wykorzystuj przede wszystkim do podgrzewania potraw w kuchence mikrofalowej. Takie działanie wiąże się bowiem z niebezpieczeństwem pojawienia się iskier i dymu w urządzeniu, a nawet pożaru. Dlaczego do tego dochodzi? Folia aluminiowa stanowi fragment metalu – niestety ze względu na to, że jest bardzo cienka, nie odbija mikrofal i szybko się nagrzewa.

Produkty o kwaśnym odczynie

Nie owijaj w folię aluminiową produktów o kwaśnym odczynie, ponieważ takie artykuły mogą wchodzić w reakcję z aluminium i wytwarzać w ten sposób niebezpieczne sole glinu. Nie używaj więc folii do pieczenia ryb z cytryną, nie pakuj też w nią pomidorów, brokułów, szpinaku, owoców cytrusowych, kiszonych ogórków i kiszonej kapusty. Omawianego produktu nie warto wykorzystywać również do przygotowywania mocno przyprawionych potraw, ponieważ one również wchodzą w reakcję z aluminium. Jak w prosty sposób dowiedzieć się, czy w trakcie kontaktu folii z produktem wytworzyły się negatywnie wpływające na zdrowie sole glinu? Wystarczy spróbować potrawy i sprawdzić, czy nie cechuje się ona specyficznym, metalicznym posmakiem.

Metalowe naczynia

Folia aluminiowa może wejść w reakcję chemiczną również z metalowymi naczyniami. W związku z tym nie używaj jej nie tylko z produktami o kwaśnym odczynie, lecz także z wykonanymi z metalu garnkami. Przykrycie tego rodzaju naczyń folią aluminiową może spowodować powstanie metalicznego posmaku.

Dno piekarnika

Niezbyt dobrym pomysłem jest też ochrona dna piekarnika za pomocą folii aluminiowej. Produkt może się tak przykleić do dna, że jego pozbycie będzie wyjątkowo problematyczne.

Teraz, gdy już wiesz, jak korzystać we właściwy i bezpieczny sposób z folii aluminiowej, możesz sięgać po nią bez żadnych obaw i przygotowywać wyśmienite potrawy!

Redakcja krolestwolazienek.pl

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?

Sprawdzona chemia do kamienia